Infranode ja Mirova ostavat 33,9 %:n osuuden energiayhtiö Loisteesta

  • Infranodella ja Mirovalla on pitkäjänteinen sijoitusstrategia ja vahvaa kokemusta energiayhtiöiden omistamisesta ja kehittämisestä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa
  • Loiste on Infranoden ja Mirovan toinen yhteissijoitus pohjoismaiselle energiasektorille
  • Uudet osaomistajat haluavat jatkaa Loisteen kehittämistä sen nykyisen strategian pohjalta
  • Osuuden myyjien, Kajaanin ja Sotkamon kuntien mukaan vähemmistöosuuden myynti mahdollistaa pääoman kierrättämisen muihin tarkoituksiin ja se varmistaa Loisteelle huippuammattilaisten pitkäkestoisen sitoutumisen liiketoimintaan
  • Loisteen mukaan uusi omistusrakenne ei muuta yrityksen strategiaa eikä vaikuta henkilökuntaan

Helsinki, Huhtikuu (17.4.2019) – Infranoden ja Mirovan muodostama konsortio on sopinut Kajaanin ja Sotkamon kuntien kanssa vähemmistöosuuden ostamisesta energiayhtiö Loisteesta.

Infranode ja Mirova omistavat yhdessä kaupan jälkeen 33.9% Loisteen osakkeista. Kajaanin ja Sotkamon omistusosuus laskee 66.1%:iin.

”Loiste-yhtiöille uuden omistajan mukaan tuleminen mahdollistaa yrityksemme pitkäjänteisen kehittämisen, joten koemme tämän hyvänä muutoksena. Uusi omistaja tuo mukanaan vahvuutta hallitustyöhön sekä pääomaa tarvittaviin investointeihin. Kauppa ei muuta strategiaamme, eikä sillä ole vaikutuksia henkilöstöömme” Loiste-yhtiöiden toimitusjohtaja Reino Huusko sanoo.

“Olemme todella iloisia siitä, että Kajaani ja Sotkamo valitsivat konsortiomme Loisteen pitkäaikaiseksi osaomistajaksi. Olemme sitoutuneet tukemaan yhtiön kehitystä, suomalaista yhteiskuntaa ja Kainuun aluetta. Haluamme varmistaa, että Loisteella on taloudelliset ja operatiiviset resurssit kestävään ja luotettavaan palvelutarjontaan asiakkaille”, kertoo Infranoden maajohtaja Aleksi Graan.

“Olemme tyytyväisiä pitkäaikaisen kumppanuuden alkamisesta Kajaanin ja Sotkamon kuntien kanssa. Haluamme auttaa Loistetta palvelemaan paremmin asiakkaitaan, työntekijöitään, yhteistyökumppaneitaan ja osakkeenomistajiaan”, Mirovan infrastruktuurirahastojen varajohtaja Mounir Corm sanoo.

”Tämä kauppa toteuttaa loistavasti Kajaanin kaupungin omistajapoliittisia ja strategisia linjauksia”, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen sanoo.

”On hienoa, että saamme hyvin hoidettuun yhtiöömme näin vahvan uuden vähemmistöomistajan, joka haluaa pitkäjänteisesti olla mukana kehittämässä Loiste Oy:tä”, kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen toteaa.

Konsortion neuvonantajina transaktiossa toimivat Icecapital, Castren & Snellman, Pöyry, Deloitte ja Marsh.

Lyhyesti Loisteesta

Loiste on suomalainen energiayhtiö sadan vuoden kokemuksella. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli noin 120 miljoonaa euroa. Loiste Sähköverkko Oy vastaa sähkön siirrosta sekä sähköverkon rakennuttamisesta, käytöstä ja kunnossapidosta Kainuun alueella. Loiste Lämpö Oy tarjoaa kaukolämpöä Kajaanissa. Valtakunnallisesti Loiste on Suomen viidenneksi suurin sähkönmyyjä.

Lyhyesti Infranodesta

Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin.
Infranoden hallinnoi noin 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat muun muassa LähiTapiola, Euroopan investointipankki ja Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto. Infranodella on 10-henkinen investointitiimi ja toimistot Helsingissä, Tukholmassa sekä Oslossa. Loiste on Infranoden 9. sijoitus ja toinen Suomeen.

Lyhyesti Mirovasta

Mirova on osa Natixis Investment Managersia ja se on keskittynyt kestävään ja vastuulliseen sijoitustoimintaan. Mirovan tavoitteena on yhdistää kestävä kehitys ja tuotto pitkällä aikavälillä. Mirovan intohimona on innovatiivisuus ja se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen vaikuttavia ratkaisuja mittatilaustyönä. Mirovan sijoitusten arvo oli 10,1 miljardia euroa joulukuussa 2018. Mirovan infrastruktuuritiimit tarjoavat sijoitusmahdollisuuksia sekä greenfield- että brownfield -kohteisiin yli 15 vuoden kokemuksella ja samalla tukee paikallisten talouksien kestävää kehitystä.

Kontaktihenkilöt

Aleksi Graan
Infranode
aleksi.graan@infranode.se
+358 (0) 40 511 5473

Philip Ajina
Infranode
philip@infranode.se
+46 (0) 70 755 9978

Margaux Béal
Shan / Mirova
margaux.beal@shan.fr
+33 (0)1 44 50 58 80

Johanna Sula
Loiste
johanna.sula@loiste.fi
+358505300584

Jari Tolonen
City of Kajaani
jari.tolonen@kajaani.fi
+358 (0) 44 710 0303

Mika Kilpeläinen
Municipality of Sotkamo
mika.kilpelainen@sotkamo.fi
+358 (0) 44 750 2

Akershus_EnergiPark_juni_2011_case01