KPA Uniconin ja Infranoden perustama Varmalämpö Oy tarjoaa lämpölaitoksia palveluna

Kuntien energiayhtiöt ja muut lämmöntuottajat ovat haasteiden edessä, koska uusi EU:n pienpolttolaitosdirektiivi (MCP Directive) edellyttää päästöjen vähentämistä. Yhtiöt joutuvat tekemään kalliita investointeja puhdistusteknologiaan. Näitä investointeja varten kuntien energiayhtiöiden pitäisi ottaa lisää velkaa. Samalla tuotot laskevat, ja se tuntuu kuntataloudessa ja kuluttajahinnoissa.

Infranoden ja KPA Uniconin yhdessä kehittämä konsepti tarjoaa toisenlaisen ratkaisun: lämmöntuottolaitoksen voi myös hankkia palveluna.

Ruotsissa toimintansa aloittanut pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja Infranode ja pieksämäkeläinen lämpökattiloita valmistavan KPA Unicon ovat perustaneet Varmalämpö Oy:n 22.1. 2018. Perustettu yritys alkaa toimittaa lämpökattiloita 10-25 -vuotisilla käytettävyyssopimuksilla lämmön tuottajille, kuten kuntien energiayhtiöille ja teollisuudelle.

KPA Uniconille kumppanuus Infranoden kanssa mahdollistaa myös myöhemmän laajentamisen Ruotsin ja Norjan markkinoille, joilla Infranode jo rahoittaa kaukolämmön tuotantoa.

Energian tuottaminen palveluna on jo vakiintunut toimintamalli. Infranoden ja KPA Unicon eivät yritä sille markkinalle, vaan ovat yhdessä rakentaneet uudentyyppisen konseptin jota ei ennen ole kokeiltu. Tuotantoa ei ulkoisteta, vaan kyse on kumppanuudesta, jossa asiakas hankkii polttoaineen, ja myy energian eteenpäin, tai käyttää sen itse, Varmalämmön omistamalla laitteistolla. Käytettävyys taataan jatkuvilla käyttö- ja ylläpitopalveluilla, jotka perustuvat KPA Uniconin osaamiseen ja pitkään kokemukseen. Yhtiö on alan markkinajohtaja Suomessa.

Infranode on Ruotsissa mukana omistajakumppanina Vasa Värme -yhtiössä, jolla on kaukolämmön tuotantoa neljässä eri kohteessa. Myös Norjassa on tehty samantyyppinen sijoitus Oslon lähellä. Varmalämmön uutta konseptia haluttiin kuitenkin kokeilla ensin Suomessa, joka on KPA Uniconin kotimarkkina.

Palvelumallit ja elinkaarimallit ovat tulossa osaksi kuntien energiantuotantoa, jotta ne pystyvät takaamaan huoltovarmuuden kohtuullisin kustannuksin. Varmalämpö Oy:n kautta tarjottavat malli tulee parantamaan kunnallisen energiasektorin tuloksentekokykyä, kun tuotanto on kustannustehokasta ja taseita ei tarvitse paisuttaa uusilla investoinneilla.

Infranode haluaa toiminnallaan auttaa kunnallisia yhtiöitä tulevissa investointihaasteissa ilman, että yhtiöiden omat taseet kuormittuvat.

Alkuvaiheessa Infranoden ja KPA Uniconin yhdessä omistaman Varmalämpö Oy:n tavoitteena on hankkia 15-20 asiakasta. Yksittäisten laitosten hinnat asettuvat 2-30 miljoonan euron haarukkaan, koosta riippuen. Infranode pyrkii Varmalämmön kautta investoimaan Suomeen noin sata miljoonaa euroa Europan investointipankin ja pohjoismaisten eläkevakuutusyhtiöiden pääomaa lähivuosina.

 

Infranode

Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranodella on 10 henkinen investointitiimi ja toimistot Helsingissä, Tukholmassa sekä Oslossa. Se hallinnoi 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat LähiTapiola, Euroopan investointipankki, Folksam, KPA Pension, Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto ja IMAS Foundation. Infranode on sisaryhtiö Areim AB:lle, joka on vakiintunut Pohjoismainen kiinteistösijoitus-ja neuvonantoyhtiö.

Aleksi Graan, Maajohtaja, Infranode

aleksi.graan(at)infranode.se

+358 40 511 5473,
+46 72 575 1832

 

KPA Unicon

KPA Unicon on Pieksämäellä 1990 perustettu perheomisteinen kokonaisvaltaisten energian tuotantoon liittyvien palveluiden ja lämpölaitosratkaisujen toimittaja, jolla on toimintaa 15 maassa. Konsernin liikevaihto on noin 80 miljoonaa euroa, ja se työllistää yli 250 ammattilaista. Tärkeimmät toimipaikat ovat Pieksämäellä, Kuopiossa, Helsingissä, Pirkkalassa, Kempeleessä, Kiuruvedellä, Haapavedellä ja Lapualla. Yhtiö on alansa markkinajohtaja Suomessa.

Jukka Pennanen, Myyntijohtaja, KPA Unicon

jukka.pennanen(at)kpaunicon.com

+358 44 200 8588

Akershus_EnergiPark_juni_2011_case01